Soorten stoffen en hun eigenschappen hangen tot op zekere hoogte af van de textuur van de stof. Textuur is de visuele structuur van het stofoppervlak. De textuur wordt gevormd door een bepaalde vervlechting van vezels. Het patroon kan reliëf hebben, korrelig of wollig zijn en eruitzien als overlangse, dwarse of schuine strepen.
De textuur van stoffen wordt onderverdeeld in de volgende hoofdtypen:
- Zachte stoftextuur – wordt gekenmerkt door plooibaarheid, waardoor het mogelijk is om afgeronde lijnen te vormen. Met behulp van een zachte textuur kun je draperieën, plooien en volants maken. Dergelijke eigenschappen zijn inherent aan crêpe, crêpe de chine, chiffon, zijde en satijn;
- Stijve textuur helpt om duidelijke lijnen te creëren, waardoor je de contouren van het silhouet kunt omlijnen en de strikte stilering van het beeld kunt benadrukken. De harde textuur van tafzijde, moiré, brokaat, ribfluweel of denim is het meest geschikt voor klassieke of zakelijke kleding;
- Transparante textuur is typisch voor lichte, dunne stoffen zoals organza, chiffon, guipure. Het wordt gebruikt voor het naaien van zomerkleding;
- Matte textuur – kenmerkend voor katoen, wol, linnen, hennep en verschillende soorten crêpe. Het oppervlak van dergelijke stoffen verspreidt zacht licht, waardoor het figuur optisch slanker wordt. Glanzende textuur – gecreëerd door het satijnweven van natuurlijke zijde- of viscosevezels en katoenen draden in de schering. Gemetalliseerde, gouden en zilveren draden worden gebruikt om een glanzende textuur te creëren;
- Stapelstructuur wordt verkregen door het oppervlak van de stof te elektrovlokken, vol te maken en te kammen. Mohair en angora hebben deze textuur.
Wat zijn de soorten stoffen volgens dichtheid?
Stofdichtheid is een indicator van het gewicht van 1 vierkante meter stof. Hiermee kunt u de structuur van de stof begrijpen en hoe de stof aanvoelt. Hoe hoger de waarde, hoe groter het aantal draden per oppervlakte-eenheid van de stof en hoe dichter de stof. Tegelijkertijd is de samenstelling van de stof ook belangrijk.
Dunne vezels zijn licht, maar kunnen zeer dicht op elkaar worden geplaatst, waardoor een stof zonder openingen ontstaat. Zo’n stofsamenstelling is scheurvast en bestand tegen kreuken. Dikke, volumineuze garens kunnen vrij worden geplaatst en creëren een vrij zacht weefsel met een lage dichtheid. Dunne, losjes geplaatste garens vormen een stof met een hoge luchtdoorlaatbaarheid, maar zo’n stof kreukt gemakkelijk en houdt zijn vorm niet goed.
Wollen stoffen met een dichtheid van 140-250 g/m² worden bijvoorbeeld gebruikt voor lichtgewicht jurken, blouses en rokken. Een dichtheid van 290-310 g/m² duidt op een dichtheid die geschikt is voor pakken. Dichte stoffen met een dichtheid van 530 g/m² of meer zijn geschikt voor het naaien van jassen.
Katoenen stoffen met een dichtheid van 110-125 g/m² worden het vaakst gebruikt voor beddengoed. Voor zomerkleding zijn natuurlijke zijde, linnen en katoen met een dichtheid van 130-155 g/m² het meest comfortabel. De stofdichtheid voor sportkleding is 70-290 g/m². Dergelijke producten kunnen vaak worden gewassen en behouden hun vorm. Voor de vervaardiging van grove stoffen wordt dubbelfilament gebruikt, een van de duurzaamste moderne stoffen. Om te begrijpen wat voor soort dubbelfilament stof het is, kun je het vergelijken met een klassieke denimstof.